Nepřehlédněte

Výprava do KLDR 2012

Prohledat tento blog

pátek 5. března 2010

Opravdovy hlas hovori o situaci v Severni Korei

Soucasna situace v Severni Korei vypada jeste nenormalneji nez je bezne. Cena ryze, ktera byla po menove reforme 25 wonu, ze zvedla na 1000 wonu. Siri se zvesti, ze armada vystrazne strili, aby zahnala zlodeje a lupice. Lide si stezuji na svoje tezkosti. V teto nejiste atmosfere se podarilo Daily NK udelat rozhovor s obyvatelem Shinuiju, 37 letym delnikem v tovarne, aby primo dostala zpravu ohledne soucasne situace.

DOTAZ: Doslechli jsme se, ze cena ryze v Shinuiji prekrocila hranici 1000 wonu. Je to pravda? Stalo se tak v "jangmadangu" (trznici pozn. prekl.)?

ODP: Bylo to na trhu v Chaeha v Shinuiji. Ale trhy v Numsung a Dongjung jsou na tom stejne.

DOTAZ: Vzrusta cena ryze jen v Shinuiju?

ODP: To zalezi na meste a provincii. Napriklad v Shinuiju, kde je situace normalne slusna, je to spatne, takze v jinych, chudsich provinciich, jako napr. v Severnim Hamkyungu, je mozne, ze ceny budou jeste vyssi.

DOTAZ: Proc vzrusta cena ryze?

ODP: Hlavne kvuli rostouci cene dollaru. Lide neveri Chosunske (severokorejske pozn. prekl.) mene, uprednostnuji dollary a yuany (cinska mena pozn. prekl.) protoze nevedi, co vrchnost (urady) budu chtit dale delat. Mnozstvi cizi meny je omezene v Severni Korei, ale vsichni prodejci ji chteji. Takze ceny mohou jit jeste nahoru.

DOTAZ: Neobvinuji obcane urady za tuto situaci?

ODP: Samozrejme. A jeste vic, lide rikaji, ze nemaji cemu verit a ptaji se "jak se nam ted povede?", starsi lide rikaji "ted uz nam zbyva jen jedna vec - smrt". Vsechny osobni veci, na ktere tezce pracovali, jim byly sebrany. Jsou tedy nastvany?

DOTAZ: Slysel jsem, ze urady se lidem omluvily?

ODP: Ano, v Palaci Kultury v Pyongyangu sezvali predsedy lidovych jednotek (milice pozn. prekl.) aby se jim omluvili. V Shinuiju, predsedove lidovych jednotek a duvernici dostali take omluvu. Predsedove lidovych jednotek pak vysvetlili situaci obcanum.

DOTAZ: Vydelavaji obchodnici tolik penez, jako kdysi?

ODP: Ne, ceny se zdvoj, ztrojnasobi kazdy den, takze obchodnici, kteri ziji z ruky do pusy rikaji, ze situace je smrtelne nebezpecna.

DOTAZ: Dostavate vyplaty?

ODP: To zalezi na pracovnim miste. Nejdrive nam rekli, ze budeme dostavat vyplatu 2000 wonu mesicne, ale pak nam polovinu sebrali na odvodech. Takze po te, co si koupim kilo ryze, uz nemam vubec nic.

DOTAZ: Kolik jidel mate denne?

ODP: Stale mam tri jidla denne, bud kukuricnou kasi, nebo kukuricne nudle. Slysel jsem, ze jine domacnosti maji jen dve kukuricna jidla denne. Jestli se bude situace nadale takto vyvijet, tak nevim, jak dlouho to lide vydrzi.

DOTAZ: Slysel jste o nekom, kdo umrel hlady?

ODP: Slysel jsem klepy, ale nikoho jsem osobne nevidel. Jeste stale neni situace tak zla, aby nekdo zemrel hlady. Mam pritele, ktery zije v Pyongyangu. Rikal, ze ani v Pyongyangu uz to neni tak dobre, jako pred tim, a ze nekolik lidi umrelo hlady na predmestich Pyongyangu. Nemohu ale potvrdit, jestli je to pravda.

DOTAZ: Jak davaji lide najevo svoji nespokojenost?

ODP: Napriklad tim, ze neplni svoje povinnosti dodavek materialu. Jak maji davat veci zemi kdyz hladovi? Nikdo nema uprimnnou touhu davat veci.




http://www.dailynk.com/english/read.php?cataId=nk01500&num=6082

Žádné komentáře:

Okomentovat