Nepřehlédněte

Výprava do KLDR 2012

Prohledat tento blog

čtvrtek 27. srpna 2015

Sever a Jih by měly zlepšit vzájemné vztahy na základě výsledků naléhavé schůzky říká Kim Jang Gon

Pjongjang, 27. srpna (KCNA) -- Kim Jang Gon, člen politického byra a tajemník ÚV Korejské strany pracujících takto odpověděl na otázku KCNA s ohledem na nedávnou naléhavou schůzku severu a jihu na vysoké úrovni.

Jak již víte, sever a jih měly od 22. do 24. srpna naléhavou schůzku v Panmundžomu a proběhly široké diskuze na různá témata způsobená vážnou situací a snahou zlepšit vztahy mezi severem a jihem a delegace v důsledku toho vydaly společné prohlášení.

Společné prohlášení odráží vůli a postoj obou stran zabránit ozbrojenému konfliktu, snížit napětí a prosazovat rozvoj vzájemných vztahů.

Byla to šťastná náhoda, že nedávný kontakt pomohl snížit nebezpečí nestabilní situace, která mohla stáhnout nejen Korejský poloostrov, ale i celou severovýchodní Asii to propasti a nabídla možnost dramatického obratu v dosažení míru, stability, usmíření a spolupráce mezi severem a jihem.

Jsme potěšeni, že sever a jih spolu seděly bok po boku, soucítily tíživou situaci a proběhly hluboké diskuze, abychom nalezli shodu v oblasti společného zájmu a tak abychom otevřeli epochální fázi, ve které proměníme neštěstí v požehnání pro sever a jih.

Občané doma a v zámoří jednohlasně vítají, že sever a jih zabránily tomu, aby se situace změnila v nevypočitatelný konflikt, a že jsme spojili ruce k usmíření.

Sever a jih by si měly vážit ducha porozumění, který byl dosažen a necítit se uspokojeni uklidněním krize, ale směrovat vztahy severu a jihu konstruktivním směrem za spojení.

Je mým názorem, že význam schůzky by neměl valného smyslu, pokud by šlo jen o dočasné opatření.

Obě strany by se měly vzdát nedůvěry a zkusit zlepšit vzájemné vztahy odvážnými jednáními a dialogem.

Jak bylo zmíněno v tiskovém prohlášení, sever a jih by měly vyřešit záležitosti společného zájmu skrze dialog a jednání mezi úřady a obnovit širokou výměnu a spolupráci v různých oblastech.

Za tímto účelem je důležité udržet a rozvíjet současný trend situace, kdy sever a jih tvrdě pracují pro politiku uvolnění.

Sever a jih by neměly umožnit vznik nejasné situace z nejasného důvodu, která by hrozila přejít do extrémní fáze.

Pravdou je, že sever a jih ještě nikdy nebyly v tak nezvyklé situaci jako posledně.

Obě strany by se měly poučit z nedávného případu, neměly by ztrácet nervy i při komplikovaných případech mezi-korejských vztahů a snažit se zabránit podobným nedopatření.

Sever a jih by neměly být otroky minulosti, ale společně budovat budoucnost národa a hledět do budoucnosti ruku v ruce, napravit škody a dosáhnout spojení.

Mohou tu být síly, kterým nevyhovuje současný rychlý vývoj vztahů mezi severem a jihem. Měli bychom být před nimi na pozoru.

V této oblasti bychom měli být ostražití a zabránit neočekávaným nehodám a pevně prosazovat myšlenku "Bez cizí pomoci".

V této oblasti je konzistentní postoj KLDR, která se zasazuje o velkou změnu a vzedmutí ve vztazích severu a jihu a umožnění spojení v tomto roce, kdy slavíme 70. výročí osvobození.

Budeme pozitivně pracovat pro zlepšení vztahů mezi severem a jihem, jak si přejí všichni Korejci v duchu shody dosažené na nedávná aeléhavé schůzce na vysoké úrovni.


Možná budu považovaný za snílka, ale toto prohlášení je opravdu historické a to bez ironie. Je to otočka o 180°, kdy KLDR v zásadě říká, že to přehnala a chce spolupráci. Stejně tak naprosto upouští od rétoriky a přiznává, že válka s Jižní Koreou by nemusela být vítězná. V neposlední řadě na tomto faktu nemá žádný podíl Kim Čong Un. Tedy alespoň ne v této fázi. Hlavní je, že z úst KLDR zaznělo, že minulost by měla být minulostí a snaha soustředit se na budoucnost. Toto z úst představitele KLDR je vskutku epochální. I když doufám stejně říkám - Džuče je stále věčné!

Žádné komentáře:

Okomentovat