Nepřehlédněte

Výprava do KLDR 2012

Prohledat tento blog

pátek 12. dubna 2013

Kim Il Sung a Bílý kůň

Pjongjang, 11. dubna (KCNA) -- V Museu Korejské revoluce je vystaven obraz Presidenta Kim Il Sunga, sedícím na bílém koni v období protijaponského odbojového hnutí.

Tento bílý kůň, dobře známý jako věrný kůň, nosil na svých zádech Presidenta do bitev v skrze pralesy skoro 2 roky. O jeho chytrosti se vyprávělo mnoho příběhů.

Během bitvy k obraně Žiaouanggingu, která se následně říkalo bitva u Mačunu, vzplál plášť Presidenta, který velel bitvě. Plemeny ho během okamžiku mohly zcela sevřít, ale on si jich nevšiml.

To se stalo zrovna, když se kůň dal do běhu, že zjistil, že mu hoří plášť. Neměl čas ho ze sebe sundat. V tento kritický okamžik kůň zpomalil před zasněženou proláklinou a svalil se na bok se skrčenýma nohama. President padl do sněhu a oheň se uhasil tím, že se v něm převalil.

Další příběh vypráví o tom, že koňovi nohy tloukly do spadlého stromu, aby probudil Presidenta a také, jak byl překvapen, když viděl svého koně plakat, jako by tušil, že se rozdělí, jelikož se měl připojit k tažným koňům, kteří pomáhali lidem v zóně odboje.

Ve své vzpomínkové knize "Se stoletím" napsal: "Jedno rčení říká 'věrný pes a kůň čtvernohý přítel', ale já myslím, že by to spíš mělo být 'věrný kůň a pes čtvernohý přítel'".



Takového koně by Presidentovi mohl závidět Vinnetou i Old Shatterhand. Džuče je věčné!

Žádné komentáře:

Okomentovat