Nepřehlédněte

Výprava do KLDR 2012

Prohledat tento blog

čtvrtek 7. února 2013

Železnice posunuta jiným směrem

Pramen normálně chrlí ledově studenou vodu, dokonce i v létě, ale ve vesnici Negok, v kraji Počon, je zvláštní pramen. Teče z něj teplá voda a i v zimě se nad ním vznáší pára.

Pramen se náchází v přerostlém horském údolí, a není moc známý. V zimě si k němu chodí hospodině s z blízké vesnice prát prádlo. Lázně provozované místními nevypadaly dobře.

Jednoho dne v červenci 1976 byl vážený soudruh Kim Čong Il na cestě za inspekcí oblasti hory Bekdu a řekl provinčním funkcionářům: "Zastavme v lázních Negok. Je to horký pramen v tomto revolučním kraji. Musíme ho honosně postavit, jak si přeje Vůdce".

Funkcionáři byli v rozpacích. I když se nazývaly lázně, lázně Negok nebyly víc než pramen. V okolí nebylo kde si odpočinout. Jak by ho mohli vzít na takové místo?

S výčitkami jeden pracovník navrhl, aby se tam stavili na příští návštěvě.

S vrcením hlavy mu řekl: "Podle analýzy voda z lázní Negok obasahuje mnoho prvnků dobrých pro léčbu nemocí. Jsou to dobré lázně, tak by se tam mělo postavit sanatorium. Potom by se zde mohli léčit lidé s Rjanggangu a také návštěvníci revolučních bojišť by si zde mohli odpočinout. Byli by určitě nadšení!"

Jeho auto pak dorazilo do vesnice Negok.

V lázních si nabral vodu do rukou, aby posoudil jak je teplá a posoudil okolní krajinu.

Pak naznačil, jak zde vybudovat moderní sanatorium a další zařízení pro odpočinek a rehabilitaci.

V tom okamžiku zapískala vlak, který projížděl vesnicí a tím narušil ticho této horské vesnice.

Vůdce sledoval vlak než zmizel z výhledu za zatáčkou. Pak se otočil k dělníkům a řekl, že má obavu, že pokud by se zde provozovalo sanatorium, tak by zde nebyl klid. Nebylo dobré pro vesnici, že jí projížděl vlak. Pak pokračoval: "Dráha je překážkou v budování lázní z vody zdejšího pramene. Pokud se změní její směr, tak by se zde mohly postavit lázně. Pokud to bude možné změňte její směr".

Pak se zvolna vydal k horám.

Řekl, že aby se mohl změnit směr dráhy, bude potřeba vybudovat tunel a zeptal se, jak by to bylo pracné.

Nikdo neodpověděl, jelikož to nikoho nenapadlo.

Očima prohledával hory a hledal příhodnou proláklinu pro tunel, pak řekl, že tunel by musel být asi 500m dlouhý. Tato věc bude dobrá pro zdraví lidu. Neměli by otálet. "Směle změňme dráhu vlaku!" prohlásil.

Toho dne je naučil jak vybudovat lázně pro sanatorium. Pokračoval: "Korejské rýžové koláčky a nudle z brambor a další speciality Rjanggangského kraje by se tu měly prodávat tak, aby si po lázni mohl návštěvník pochutnat na bramborovém koláčku, bramborových nudlích, pivu, vínu a dalších specialitách".

Dnes je oblast Lázní Negok změněna k nepoznání, přesně jak bylo naplánováno. Trať je posunuta jiným směrem.

Každý, kdo navštíví toto historické místo, změněné na ozdravný komplex, je okamžitě naplněn obdivem ke Kim Čong Ilovi.


Myslím, že hromada lidí měla ohromnou radost, že konečně zahnali nudu budováním tunelu. Džuče je věčné!



Žádné komentáře:

Okomentovat