Nepřehlédněte

Výprava do KLDR 2012

Prohledat tento blog

úterý 26. února 2013

Starost o cestu horníků na pracoviště

16. května 1984 se drahý vůdce Kim Čong Il, doprovázen místními funkcionářemi strany, vydal navštívit důl Musan, v severní cípu země, a vystoupal tam kolem vrcholku Čolsan po skalnaté cestě.

Tam naznačil jak zvýšit produktivitu dolu a opatření k vyřešení problemů v těžbě a dalších oblastech. Pak se znovu podíval na cestu směrem k údolí od vrcholu Čolsan.

"Chodí tudy dělníci do práce pěšky?"

Jeho náhlá otázka přiměla funkcionáře si uvědomit, že měl obavu o horníky, kteří museli po této stezce do a z práce každý den.

"Hornící dříve jezdili do práce lanovkou, ale její koleje byly odstraněny", odpověděl jeden funkcionář.

Drahý vůdce se zeptal, jak mohou hodníci pracovat, když je stojí tolik síly vylézt nahoru.

Funkcionáři svěsili hlavy, se svědomím zasaženým tím, že i když byli představitelé dolu, tak se jen málo zajímali o záležitosti dolu, kterých si Kim Čong Il všiml hned, jelikož se od srdce zajímal o horníky.

Dříve byla lanovka používána k dopravě materiálu a vybavení na vrcholek Čolsan a funkcionáři tomu přikládali velký význam, i když lanovku používali i horníci. Jak se štola dostala níže, tak nebylo potřeba lanovky a tak jí nechali odstranit. Funkcionáři měli starost jen o materiál a nemysleli na horníky. Nikdo nikdy nenavrhl postavit lanovku jen pro horníky.

Drahý vůdce ovšem soucítil s horníky a toto okamžitě pochopil a přijal opatření, aby byla lanovka postavena.

Co se týče lepších dodávak pro dělníky, tak se Vůdce zeptal funkcionářů, jestli vědí že, korejský meloun a melouny prosperují v tomto kraji.

Funkcionáři se podivili, proč mluví o melounech na jaře. Stejně tak nevědeli, že tu dobře rostou melouny.

Drahý vůdce jim vysvětlil, že od pradávna v oblasti Musan byly pěstovány melouny a řekl jim, aby je pěstovali a dodali horníkům.

Jeho slova funkcionáře dojala.

Pak jim napověděl otázku, která unikla jejich pozornosti, i když byli přímo zodpovědní za životy horníků. Jak velká byla jeho otcovská láska!

Dále se pak zeptal funkcionářů, jestli je tu možno chytit vysílání Pjongjangské televize, jestli je tu dost pitné vody a jestli ženatí demobilizovaní vojáci mají domy, a vyslechl si jejich odpovědi ohledně života dělníků do nejmenšího detailu, podobně jako matka obávající se o své děti.

Tak se do hloubky seznámil s produkcí minerálů v dole a životy horníků a přijal opatření ke znásobení produkce minerálů a základních materiálů pro průmysl, aby se zlepšil životní standard horníků. Funkcionáři na jeho výzvu slíbili, že budou lépe pracovat.



Funkcionáři byly prostě břídilové, co nevěděli nic o pěstování melounů, ani o použití lanovky. Ještě že situaci zachráil Kim Čong Il a všem dobře poradil, což bylo stvrzeno slibem s příslibem televize a pitné vody. Džuče je věčné!

Žádné komentáře:

Okomentovat