Nepřehlédněte

Výprava do KLDR 2012

Prohledat tento blog

čtvrtek 21. února 2013

Zajímá se o všechno

Odpoledne 17. srpna 1975 se objevil drahý vůdce Kim Čong Il na ulici Raguon, aby si prohlédl nové byty.

Nejdříve si prohlédl byt č. 4 na druhém podlaží bloku č.4.

Zdál se spokojený, když stál v prostorné světlé chodbě a pak řekl "vidím, že tento byt má tři pokoje".

Pak se po jednom podíval do tří pokojů a požádal funkcionáře, aby mu řekli, jestli stejný nábytek je i v dalších bytech.

V kuchyni si pořádně prohlédl příbory, špajz a ledničku. Řekl, ze byly opravdu dobré a přikázal Administrativní radě, aby dodala velké množství nábytku lidem.

Řekl funkcionářům, aby vybavili byty na ulici Raguon nejlepším nábytkem. Televize, ledničky, pračky a další vybavení, by mělo být v každém bytě a mělo by být splatné v malých měsíčních splátkách. Splátky by měly být pro obyvatele přijatelné.

V obývacím pokoji řekl, že nižsí stůl by byl přijatelnější a poradil, aby byly dodány knihovny korejského stylu, nizké stoly a postele s pěnovou matrací na nohách vysokých 20cm. Poznamenal, že lidé budou opravdu nadšení.

Když dokončil prověrku tohoto bytu, tak si nemohl pomoci, aby nevkročil do dalšího bytu.

Podíval so do každého rohu a požádal pracovníky, aby dodali dobré skříně na oblečení s lepším vzhledem, než které dodali.

Hodiny letěly, jak si prohlížel tyto dva byty.

Funkcionáři navrhli, aby se dostavili na další místo iteneráře, ale drahý vůdce chtěl vidět ještě jeden byt a tak vstoupil do bytu naproti.

Vyjádřil tam svůj názor na postel a stůl na jednom podstavci vhodný pro 3+1, které by měly být ve všech podobných bytech a navrhl, aby šatna byla zabudována do zdi. Ušetřilo by to dřevo a bylo by to lepší a jednodušší pro uživatele.

Pak si podrobně prohlédl kuchyň a chvíli v ní pobyl.

Navrhl, aby se skříňky posunuly o 20 cm výš, aby bylo víc místa na poličkách a talíře by mohly být o poličku výše.

Slunce zapadalo v době, kdy dokončoval prohlídku bytů a vyjadřoval se ke každému detailu.

Pracovníci ho žádali, aby si odpočinul, než bude pokračovat.

Drahý vůdce poznamenal, že bylo velmi příjemné si prohlédnout byty než se do nich nastěhují obyvatelé, a že by rád viděl ještě jeden.

Pracovníci ho poslechli a navštívili s ním ještě jeden byt.

Tam zdůraznil, že byty by měly být vybaveny stejně, ale televize by se měla dát jen těm, kteří je chtějí. Jídelní stůl a zbytek vybavení by měl být všude bez rozdílu. Pak žertoval, že by mělo být zakázané, aby si lidé, co se sem nastěhují, s sebou vzali svůj starý nábytek.

Když dokončil prohlídku, tak se zastavil v přízemí u vstupu do bloku. "Měli by se tu namontovat schránky na noviny, pro doručování novin" řekl.

Pracovníci si mysleli, že je to konec prohlídky, ale on se vydal k přilehlému bloku s tím, že by nebyl spokojený, pokud by si ho neprohlédl.

Následovali ho, a byli hluboce dotčeni jeho dobrotou a starostí o pohodlí lidu.

Bylo to jeho víra, že ani atom závady by neměl být nalezen, než se věc předá lidem. Čím větší byl obdiv pracovníků, tím více měli výčitek pro nízkou kvalitu svojí práce.

V dalším bloku si prohlédl kuchyň bytu po té, co si prohlédl obývák. Poznamenal, že skřínky vypadaly dobře a osobně je vyzkoušel otevřít. Také si prohlédl ledničku a zkontroloval ji, jestli nemá závadu.

V ložnici se posadil na postel a spokojeně řekl: "Tento byt je opravdu dobrý podle světových standardů". Pak si prohlédl toaletu s tím, že toaleta je barometrem životního standardu. Řekl, že v současnosti někteří pracovníci zveličují své nízké výsledky, jelikož je měří měřítkem chudého života v minulosti, což je v současnosti nežádoucí.

Zářil spokojeností a řekl, že noví nájemníci si musí přinést jen talíře a ložní prádlo.

"Dobrota Vůdce je velká. Vše co jeden může potřebovat tu je." řekl.

Ale pracovníci mu opakovaně řekli, že je nejvyšší čas odejít, ale zdálo se, že si říká, jestli nepřehlédl něco životně důležitého. Pak varoval, že zařízení jednoho bytu bylo horší, než to co viděl toho dne, a u něj, že by neprošlo. Dům by se měl temperovat po jeho zařízení. Řekl, že ještě přijde, aby se přesvědčil o nápravě a navštíví jakýkoliv byt. Podtrhl, že Ústřední výbor strany vidí oddanost Straně skrze byty postavené na ulici Raguon.

Jeho otcovské obavy nezahrnovaly jen ulici Raguon, ale i ulice Čanguang, Munsu, Kuangbok, které byly jedna po druhé postavené a zažily stejné srdečné příběhy o jeho lásce k lidu. Jak by mohl lid vidět vybavenou místnost a nebýt mu vděčný!


Kim Čong Il byl opravář lednic, skříní a záchodů, schopný si prohlížet jeden byt celou hodinu a to z lásky k lidu. Jen ohledně televizí byl jako pes - tu dostane jen ten, kdo jí bude chtít. Džuče je věčné!




Žádné komentáře:

Okomentovat