Nepřehlédněte

Výprava do KLDR 2012

Prohledat tento blog

pondělí 31. prosince 2012

Na okraj roku s autorem tohoto blogu

Londýn, 31. prosince (no-KCNA) -- na okraj tohoto roku bych i já s dovolením vydal svoje prohlášení.

Předně bych poděkoval Straně, Vůdci a zainteresovaným institucím a relevantním orgánům, že jsem měl možnost v dubnu navštívit tuto zemi, kde zítra znamená pozítří a možná i popozítří a třeba i středu, když si to Vůdce a Strana přejí a Lid se kolem nich semkne v jednomyslné jednotě hory Bekdu pod heslem "Naráz" a pod sloganem budování prosperujícího a silného národa.

Tento rok rozhodně nezačal pro KLDR nijak růžově. Po smrti Vůdce Kim Čong Ila vstupovala do velmi nejistého roku pod vedením již tehdy Drahé váženého Kim Čong Una, ale jak to dopadne nikdo netušil.

No po roce můžeme říct, že vše dopadlo mnohem lépe, než si snad mohli silové orgány a ministerstva v Centrální čtvrti Pjongjangu přát. Podařilo se honosně oslavit 100. výročí narození Surjonga Kim Il Sunga, postavit, nebo dokončit stavbu mnoha budov, třeba věžáků na ulici Čangčon, zimní stadion, fitko na ulici Tongil, Folklórní park atd. V nesposlední řadě na druhý pokus vypustili družici, která možná nefunguje úplně jak si přáli, ale i tak je to obrovský úspěch na izolovanou zemi třetího světa.

A v tom se podle mě nic nezměnilo. KLDR je stále schopna se vzedmout a použít svoji lacinou pracovní sílu a učinit v tomto směru zázraky. Ale stále je to země třetího světa, kde pořádně nefunguje zásobování, zdravotnictví, doprava a kde se infrastruktura před očima zcela rozpadá. A to bude výzva pro další roky. Zastavit a pokud možno zvrátit rozpad infrastruktury. Opravit silnice, železnice, elektrické vedení, komunikace. Už to že elektřina nefunguje pořádně ani v hlavním městě, které je na tom 10x lépe než zbytek země, o něčem svědčí.

V tomto směru jsem realista. Současný režim nemá na to obnovit zemi. A současný režim ví, že experimenty typu přestavba, glasnost apod. končí státním převratem. Sice se snaží poučit v Číně a možná i zkusit čínský model kapitalismu se socialistickou tváří, ale nevěřím, že si v nejbližší budoucnosti troufnou. Kromě toho Čína s touto reformou začala před 20 lety a stále ještě její HDP na hlavu je jen pětina HDP na hlavu USA a vyspělého světa (cca. v oblasti zemí typu Albánie).

Ale stejně jako jsem realista stran ekonomické situace a budoucnosti KLDR, tak jsem realista stran vlády KLDR. Tady se po léta nic měnit nebude. Systém se pomalu stabilizuje, vládní kliky si rozdělily posty a teď se jich budou držet. A po 60. letech diktatury klanu Kimů je nepravděpodobné, že by najednou ztratili rozum a nechali si moc vzít. Lid nezná žádnou alternativu (i když má mlhavou představu o tom, že svět venku je vcelku vyspělý) a vladní garnitura nebude riskovat svoji zkázu, když k tomu není důvod.

Takže můj závěr - ještě nějaký ten den Džuče je věčné!

PS: zítra je nový den, Nový rok a tudíž vyjde na povrh Novoroční editoriál, úvodník, zprávu, nebo jak to chcete nazvat, kde se vytyčí plány na příští rok. Zajímavé počtení to bude a vydrží nám řadu týdnú. Následovat bude sezóna plivání na jih Koreji koncem února a během března, pak slavný konec dubna a května (narození Kim Il Sunga) pak druhá fáze plivání na jih Koreji během léta a pak poklidný podzim většinou ověnčený nějakým tím heroickám výkonem. To jen pro ty, co nemají čas, nebo chuť tento blog sledovat ...

1 komentář:

  1. Na tento blog si udělám čas vždy, to nemějte obavu :) Díky za něj :)

    OdpovědětVymazat