Nepřehlédněte

Výprava do KLDR 2012

Prohledat tento blog

středa 20. ledna 2010

Smenny obchod opet v mode v Severni Korei

Jak experti na Severni Koreu ocekavali, jelikoz urady doposavad nevydaly seznam statnich cen, Severokorejci ted prezivaji pomoci smenneho obchodu.

Jeden prebehlik, ktery mel v utery moznost hovorit se svoji rodinou v provincii Severni Makkyung rekl serveru Daily NK: "Volal jsem svoji rodine, abych jim poslal nejake penize, jelikoz jsem se doslechl, ze maji potize a oni mi rekli, ze soucasna situace je nevyslovitelne hrozna. Ziji jen jelikoz smenuji veci s druhymi".

Dale vysvetlil: "Pro ted, statem stanovene ceny jeste nejsou publikovane, takze lide si mysli, ze prodavat zbozi za penize by mohlo znamenat ztratu. Takze smenny obchod se pro lidi stal hlavnim zpusobem obchodovani".


Podle tohoto prebehlika, hodnota smeneneho zbozi se ridi podle jeji ceny v puvodni mene (pred menovou reformou, pozn. prekl.). Napriklad, pred menovou reformou se prodavala treska za 1500 wonu a kilo kukurice za 900 wonu, takze lide smenuji tresku za 2 kilogramy kukurice. Ostatni produkty se smenuji stejnym zpusobem. Smeny obchod se odehrava po domacnostech, aby se predeslo odhaleni.

Zdroj poznamenava: "Lide si stezuji, ze urady neustale zduraznuji myslenku silne zeme ve 21. stoleti v okamziku, kdy lide ziji ve stredovekych podminkach".
A dodava: "8. ledna meli lide den volna aby oslavili narozeniny Kim Jong Euna, ale to je nezajimalo. Otazka nastupnictvi lidi nezajima - ti jen chteji, aby se veci dali do poradku".

http://www.dailynk.com/english/read.php?cataId=nk01300&num=5928

Žádné komentáře:

Okomentovat